Foto: Lars Hedelin/Scanpix.
Färjestad

Jörgen Jönsson invald i hockeyns Hall of Fame

Jörgen Jönsson har blivit invald i svensk ishockeys Hall of Fame. I  Ishockeyförbundets motivering sägs att Jörgen Jönsson alltid har varit en närmast sagolik och lojal lagspelare, men ändå på sitt sätt kompromisslös.

Jörgen Jönsson kommer att uppvaktas i samband med SM-slutspelsmatchen mellan Färjestad och MoDo lördagen den 16 mars i Löfbergs Lila Arena.

Hela motiveringen: Det finns många spelare i svensk ishockey, som enormt många respekterar när man hör namnet. Nämn namnet Jörgen Jönsson och de allra flesta nickar instämmande. En rödhårig skåning, som verkligen lyckats. Fostrades i Rögle BK i Ängelholm, flyttade till Karlstad och Färjestads BK, där han stannade för gott.

Det var under säsongen 2006-07 som Jörgen blev tidernas meste spelare i Tre Kronor. Totalt blev det 285 landskamper och visst rä det fantastiskt att det på andra plats återfinns en annan f d Rögle BK-spelare, nämligen Jonas Bergqvist med 272 landskamper.

Jörgen Jönsson blev helt unik då han 2006 vann tre stora guld - OS i Turin, SM med Färjestad och VM i Riga. Han har alltid varit en närmast sagolik och lojal lagspelare, men ändå på sitt sätt kompromisslös. Han kunde också fått en stor karriär i NHL, men nöjde sig med bara en säsong i Nordamerika.

I Färjestad blev han med åren en av många hörnpelare och har efter sin aktiva karriär fortsatt som ledare i föreningen. Hans lojalitet visade han många gånger i landslaget, där han ofta spelade i tröja nummer 21. Anslöt Peter Forsberg till Tre Kronor från NHL överlämnade han direkt 21:an och spelade själv i tröja nummer 72.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".