Värmland

Örebrovargar på väg till Värmland?

Magnus Kristoffersson: "Vargarna har unika gener"
1:22 min

Två vargar som placerats i Tivedens nationalpark i Örebro län för att införa nya gener till den skandinaviska vargstammen har enligt naturvårdsverket lämnat nationalparken. Vargarna kan komma att söka sig till Värmland enligt Magnus Kristoffersson som är projektledare för genetisk forskning på naturvårdsverket.

Naturvårdsverkets förhoppning är att vargparet från norrbotten som bär på nya viktiga gener ska bilda ett nytt vargrevir. De hoppas också att avkomman ska föra generna vidare till den genetiskt svaga skandinaviska vargstammen där de flesta djuren finns i värmland, och det är vid den här tiden på året vargarna parar sig.

-- Det är två nya individer som bär på unika gener som den skandinaviska vargstammen är i behov av, säger Magnus Kristoffersson.

Det var för två månader sen vargparet med bil flyttades från Norrbotten till Tivedens nationalpark och följs nu med peil av naturvårdsverket som konstaterat att paret tagit sig utanför nationalparken, och skulle vargarna vilja ta sig till Värmland som är vargtätast i landet så likställs de med dom redan etablerade.

– Om vargarna sjävla vandrar till Värmland så ser vi inga större problem med de här vargarna än de som är etablerade i Värmland, säger Magnus Kristoffersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".