Mikael Korhonen med intyget på att han blev felaktigt placerad i särskola. Foto: Malin Björk/P4 Värmland.
Säffle

Felplacerad i särskolan - stämmer Säffle kommun

Juristen: "Gått miste om kunskaper"
1:07 min

Nu stäms Säffle kommun av den elev som sattes i särskola på otillräckliga grunder. Mickael Korhonen, som vi berättat om tidigare, gick åtta år i särskolan i Karlstad, Kristinehamn och Säffle.

Kommunerna kritiserades av Skolinspektionen för placeringen, som fortgick utan nya utredningar när Mickael flyttade.

Han juridiska ombud Edgar Nissen tror att Mickael har goda chanser att vinna ett skadeståndsmål. Ombudet har valt att enbart stämma Säffle.

--  Det är väldigt opraktiskt för en drabbad person att behöva driva en skadeståndstalan mot tre kommuner och sortera ut vem som är ansvarig för vad.

Detta innebär att om de vinner processen mot Säffle så får kommunen sedan vända sig till Karlstad och Kristinehamn för att att reda ut vem som ska betala vad.

Edgar Nissen bedömer att de många år som Mickael Korhonen blev satt i särskola borde kunde motsvara omkring fem års yrkesarbete i förlorad kunskap, och ur det räknar han ut ett skadeståndsbelopp för förlorad arbetsinkomst på omkring två miljoner kronor.

Det var Skolinpektionen som för några år sedan drog igång tolvhundra utredningar i 58 olika kommuner som alla handlade om att elever som satts i särskola var placerade där på felaktiga grunder.

För att placeras i särskola ska tre olika utredningar genomföras. En medicinsk, en social och en psykologisk utredning där olika experter ska komma fram till att det bästa för barnet är särskola.

Att placeras i särskola innebär att undervisningen är helt utan de hårda krav som ställs på elever i vanlig grundskola och det innebär att en grundskoleelev i särskola inte får möjlighet att söka några av de hundratals alternativ som erbjuds i det vanliga gymnasiet. I särskolegymnasiet finns ett par alternativ och inget ger en yrkesinriktning.

Efter sina utredningar skrev Skolinspektionen under 2011 ut 48 elever ur särskolan. Alla placerade där på felaktiga grunder.

Om en elev, som Mickael Korhonen flyttar till en annan kommun under sin skolgång ska den nya kommunen göra tre nya expertutredningar, något som Säffle struntade i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".