1 av 2
Ximena Deramond, projektledare för karriärveckan vid Karlstads universitet. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.
2 av 2
Tisdagsförmiddagens föreläsning om entreprenörsskap var inte så välbesökt. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.

Karriärvecka på Karlstads universitet

"Man får söka alla jobb som finns och inte finns"
5:06 min

För fjärde gången arrangeras karriärveckan på Karlstads universitet den här veckan. Det blir fyra karriärsinriktade föreläsningar per dag. Allt för att få studenterna att börja planera sin karriär och ta sig ut i arbetslivet.

– Man måste planera sin karriär från den dagen man bestämmer sig för att börja läsa, säger Ximena Deramond. Men hon tror inte att det är något som studenterna gör.

– Jag tror att studenterna är väldigt fokuserade på att läsa de första åren. De tänker inte att om ett år ska jag börja söka jobb utan de tänker sig en treårig utbildning och sedan ska jag börja jobba. Vi försöker göra dem medvetna på att de måste skaffa sig mer kontakter med arbetslivet, säger Ximena.

Ungdomsarbetslösheten i Värmland är just nu 24 procent. Något som universitetet försöker ha med sig när man planerar saker som karriärveckan. En del av studenterna är oroliga för att bli arbetslösa.

– Jag har valt en bred utbildning, så det kan nog vara ganska lätt att få jobb även om man inte får drömjobbet direkt, men det är klart man är orolig, säger Josephine Östin som studerar personal- och arbetslivsprogrammet vid Karlstads universitet.

Karriärveckan pågår till och med fredag på Karlstads universitet. Föreläsningar om hur man skriver cv, hur man lyckas på arbetsintervjun och hur man får bättre koll på ekonomin är något av det som erbjuds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".