Bo Landin vill utveckla Edbergstiftelsen och lanserar "Edbergsdialogen", ett företag med en nätbaserad mötesplats och ett informationsnav om hållbar utveckling. Foto: Ulla Wallden, Sveriges Radio.

Edbergstiftelsen satsar på nätbaserat mediaprojekt om hållbar utveckling

"Dialogforum för hela världen"
5:34 min

Edbergstiftelsen tar nu ett stort kliv in i it-världen. Med ett nytt icke vinstdrivande aktiebolag, Edbergdialogen som ägare och en ny internetplattform som döpts till Soola ska kunskap och debatt till stöd för ett hållbart samhälle samlas och vara enklare att hitta.

- Vi vill vara hängrännan som förbinder alla de stuprör som finns på webben idag, och skapa ett dialogforum för hela världen, berättar miljöjournalist Bo Landin som för tjugo år sen tog initiativet till Edbergstiftelsen.

Edbergstiftelsen har i tjugo års tid arrangerat seminarier och delat ut stipendier till miljöforskare. I flera år har diskussionen pågått om vad som är nästa steg i kommunikationen kring hållbar utveckling. En internationell internet-satsning blev svaret. Edbergstiftelsen är garanten för att plattformen kommer att uppfattas som trovärdig och viktig, tror Bo Landin.

_ Vi har utrett det här i flera år och fått ett enormt starkt stöd både nationellt och internationellt. Folk säger "det är konstigt att det inte har gjorts tidigare". Då svarar jag " då gör vi det!".

- Ett annat skäl är att allt färre mediaföretag har en aktiv miljöjournalistik eller hållbarhets-program.

It-satsningen har fått namnet Soola med två o, och startar nu men mycket arbete återstår. Inte minst att skapa ekonomin som krävs och hitta aktieägare. Ett lockbete är en konstreproduktion av Lars Lerin till de första 300 aktieägarna. En rad personer som förre EU-kommissionären Margot Wallström och universitetsrektor Åsa Bergenheim har knutits till den nybildade styrelsen för Edbergdialogen.

Andra planer är att redan i år arrangera ett internationellt ungdomsmöte kring hållbar utveckling i Karlstad och att i samarbete med Region Värmland erbjuda företag i Värmland en miljödiplomering som gör det möjligt att delta i offentliga upphandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".