Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Fler har svårt att få hyreskontrakt på grund av skulder

"Vi gör en individuell bedömning"
1:37 min

Snabblån är en viktig orsak till att många unga får problem att få ett hyreskontrakt. Under hösten har allt fler nekats kontrakt av det kommunala bostadsbolaget i Karlskoga.

Enligt Ann-Christine Kvist, vd på Karlskogabostäder, finns det en koppling mellan just snabblån och problem med hyreskontrakt:

– Ja det vi har sett är att ungdomsgruppen har ökat något, att de har blivit några fler än vad de varit tidigare.

Hos det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Karlskoga har sedan i höstas ett 20-tal personer nekats hyreskontrakt på grund av skulder.

Det handlar inte om att kraven på att få en lägenhet blivit hårdare, enligt Ann-Christine Kvist.

– Vi har haft en väldigt hård inställning tidigare, där vi sagt att man inte får ha några som helst skulder. Men nu har vi sagt att vi kan tillåta det, men vi gör en individuell bedömning om skulderna inte överstiger 20 000 kronor.

Förra året ökade antalet snabblån som gick till Kronofogden med över 60 procent. I två av tio fall handlar det som ungdomar om skuldsatt sig.

På socialtjänsten i Karlskoga märker man också av den ökade skuldsättningen. Allt fler söker sig dit för att få hjälp eftersom dom bland annat har problem med att få hyreskontrakt, enligt enhetschefen Unni Johansson.

– Vi har sett under de senaste åren att trycket har ökat. Att människor hör av sig till oss på socialtjänsten med anledning av att de inte får egna hyreskontrakt.

Problemet är särskilt allvarligt för unga, enligt Unni Johansson. Hon konstaterar att det idag räcker med att trycka på en knapp på telefonen, för att få snabba pengar till att köpa det senast. Det gäller att sätta stopp.

– Det viktiga är att man, om man kommer i ekonomiska trångmål, tar i tu med det fortast möjligt, så att man kan få en lösning. Både när det gäller sina hyror och övriga skulder, säger Unni Johansson.

Reporter
Maria Elisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".