Byggelit i Lit. Foto: Fanny Jäderfeldt.

Facket: Oro efter Byggelits nedläggningsbesked

"Det är klart att det blir oro"
1:21 min

Facket överraskades av beskedet att Byggelit avvecklar sin fabrik i Ambjörby. Beslutet meddelades den lokala fackklubben bara en kort stund innan de anställda fick ta del av nyheten.

Annica Johansson, lokal klubbordförande vid GS-facket, blev förvånad eftersom hon inte fått några signaler om planerna tidigare.

– Inte i den här omfattningen, nej. Men sen att orderläget gått ned och att det är lite gungigt har man väl hört, säger hon.

Annica Johansson berättar att hon inte har hunnit tala med alla anställda än efter nedläggningsbeskedet, men att det råder blandade reaktioner.

– Det är klart att det blir oro, det vore konstigt annars.

Den lokala fackklubben har inte fått mycket mer information än den Byggelits vd presenterat offentligt. Vad som händer med de 41 anställda vet Annica Johansson inte.

– Nej, det är det vi kommer att fortsätta förhandla om framöver. Så jag vet inte.

Beskedet från Byggelits vd Magnus Persson har under dagen varit att fabriken i jämtländska Lit, dit verksamheten flyttas, inte kommer att behöva nyanställa någon personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".