Marika Örtqvist i Lärarförbundet Karlstad vill se bättre villkor för lärare. Foto: Maja Lagerqvist.
Årsmöte med fackeltåg

Lärarförbundet i Karlstad kräver bättre arbetsvillkor

Örtqvist: "Måste bli rimlig nivå"
1:19 min

Lärarnas situation måste bli bättre. Det var budskapet till politikerna från Lärarförbundets årsmöte i Karlstad igår kväll. Marika Örtqvist är lärare och medlem i styrelsen och får höra mycket om slitna lärare.

– De flesta samtalen som vi får ner till vår expedition handlar om att man inte orkar med sitt jobb, säger Marika Örtqvist. Det är för stor arbetsbelastning både vad gäller dokumentation och antalet elever som man ansvarar för. Det måste hamna på en rimlig nivå.

På onsdagskvällen samlades hundratalet medlemmar ur lärarförbundets Karlstadsavdelning till årsmöte i bibliotekshuset. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar med bland annat ordförandeval och verksamhetsplan gick årsmötesdeltagarna fackeltåg genom Karlstad. Uppmaningen till politikerna handlar mycket om att höja lärarnas löner. En annan stridsfråga nu är gymnasienämndens förslag att ge lärarna fler undervisningstimmar.

– Det tycker vi inte om, naturligtvis, säger Marika Örtqvist. Lägger vi mer och mer undervisningstid på lärare så inkräktar det på planerings- och efterarbetestiden vilket i sin tur får som konsekvens att kvaliteten på undervisningen blir sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".