Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut om ambulansverksamheten skjuts upp

Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Den borgerliga majoriteten i landstinget vill avvakta med neddragningarna inom ambulansverksamheten i Värmland. Gruppledarna föreslår att landstingsdirektören får i uppdrag att utreda frågan.

Utredningen bör ta reda på hur landstinget kan utveckla den nära vården i Värmland genom fördjupat samarbete mellan ambulanssjukvård, vårdcentral och kommunernas vård och omsorg.

I pressmeddelandet skriver majoriteten att "även om det omdiskuterade förslaget är väl genomtänkt utifrån ambulansverksamhetens nuvarande uppdrag så menar vi att ambulansens uppdrag kan förändras, från snabba transporter till vård på plats, och därmed ändra förutsättningarna för det tidigare förslaget"

Medan frågan utreds föreslår majoriteten att förslaget om neddragningar inom ambulansen ställs åt sidan.

"För oss förtroendevalda är det viktigt att lyssna och respektera människors upplevelser av sin situation", skriver den borgerliga majoriteten.

Det var i slutet av februari som ambulanssjukvårdens verksamhetschef Torbjörn Nyvall föreslog en rad reduceringar för att klara budgeten för 2013.

I Filipstad finns idag två dygnsambulanser och förslaget var att bara en av dessa ska vara i tjänst mellan midnatt och klockan sju på morgonen.

I Torsby kommun finns det idag tre dygnsambulanser och förslaget var att en av de tre görs om till dagambulans.

Även i Hagfors, Munkfors, Sunne och Årjäng föreslogs mindre förändringar medan det i Karlstad, Kristinehamn och Säffle blir oförändrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".