Sydväst om dessa vindkarftverk vid Gässlingegrundet ligger Stenkalles grund. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Klartecken för ny vindpark i Vänern

Åke Pettersson Frykberg: " Det ser bra ut."
1:29 min

Miljödomstolen har godkänt byggandet av en ny vindkraftspark på Stenkalles grund i Vänern. Det är vindkraftsföretaget Rewind Offshore AB som sökt tillståndet. Miljödomstolens ja motiveras bland annat med att nyttan av vindkraftsparken är större än den påverkan på fågelliv och landskapsbild som den ger.

-- Det ser bra ut. Priserna för att bygga vindkraftverk är på väg neråt, men samtidigt är också elpriserna det så det gäller att vara kostnadseffektiv. Det säger Åke Pettersson Frykberg, Frykberg Rewind Offshore AB.

Stenkalles Grund ligger intill vindparken på Gässlingegrundet utanför Skoghall och det är tänkt att till exempel elledningen där ska kunna kopplas på. Den kunskap som finns efter det bygget kommer också att ligga till grund vid projekteringen av den nya parken. Att det blivit problem med växellådorna på fem utav de tio vindkraftveken bekymmrar inte Åke Pettersson Frykberg.

– Det handlar om ett fabrikationsfel samt att det bolaget som stod för garantin på kraftverken gått i konkurs. Vi kommer att köpa av tillverkare som har så stora finnansiella muskler att det inte ska finnas någon liknande möjlighet för konkurs, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".