Kil är en av få kommuner som klarade att hålla budget Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.

Bara tre kommuner klarade försörjningsbudget

Anders Sjökvist" Politiken har svårt att göra en bedömning"
1:34 min

Nästan alla värmländska kommuner överskred budgeten för försörjningsstöd förra året. Tillsammans betalade de värmländska kommunerna ut cirka 32 miljoner kronor mer än planerat, det visar en undersökning som P4 Värmland har gjort.

Karlstads kommun betalade ut nästan 21 miljoner kronor över budgeten förra året och anledningen är att ramen för budgeten är skev, enligt Anders Sjökvist, som arbetar med försörjningsstöd på Karlstads kommun.

– Det är en budgetram som vi får från politiken och det är svårt för politiken att göra en bedömning om vad som är det troliga när det gäller försörjningsstöd, säger han.

Karlstads kommunfullmäktige har efter flera år med en budgetram som inte stämmer överrens med utfallet för försörjningsstödet nu bestämt att höja ramen till nästa år med 20 miljoner kronor. I år kommer det också läggas till pengar för att öka budgeten och det med 28 miljoner kronor.

– Jag tycker att vi gör allting för att hålla kostnaderna nere så långt som möjligt men den som har rätt till ett försörjningsstöd får ju det, säger Anders Sjökvist.

Kil var en av de tre kommuner som klarade budgeten förra året och som också fick 1,6 miljoner kronor över. Lisbeth Wiklund är socialchef på Kils kommun och hon tror att en anledning är att de hittat bra rutiner för att hjälpa människor ut i arbete igen.

– Sen 2009 när vi startade vår arbetsmarknadsenhet så har vi jobbat med att kartlägga vad det är för grupper och vad de har för behov, säger Lisbeth Wiklund.

Men Lisbeth Wiklund tycker inte att det borde vara kommunens uppgift att jobba med arbetsmarknadsfrågor.

– När det nu ändå är såhär så måste vi hitta på saker för att hjälpa individerna samt hålla nere kostnaderna. Det finns ju inte möjligheter att det ska svälla hur mycket som helst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".