Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Ingen byggstrejk imorgon

Tony Kyrk, ombudsman: "Man blir förvånad"
0:51 min

Det blir ingen byggstrejk i morgon. Medlarna tar till den unika metoden att med tvång skjuta på konflikten. Det innebär att konflikten skjuts upp 14 dagar.

Medlingsinstitutet har i sin vapenarsenal möjlighet att tvinga varslande part att skjuta på stridsåtgärden i högst 14 dagar. Men det är väldigt ovanligt att myndigheten använder den åtgärden.

Beskedet att byggstrejken skjuts på framtiden tas emot ganska positivt av Leif Haraldsson, styrelseordförande i Byggnads i Örebro-Värmland:

- Det verkar som om medlarna börjat lyssna på våra yrkanden och förslag och ta det på allvar, säger han till P4 Värmland.

Nu har medlarna två veckor på sig att ta fram ett förslag som båda parter kan godta, annars riskerar en ny strejk att bryta ut 2 april.

Medlemmarna kommer att informeras om att det inte blir någon strejk imorgon via sms och informationsmöten.

– Vi var tydliga i vårt besked igår om att medlarnas bud innebär försämringar av vårt avtal och att det inte mötte upp våra krav på att få ordning och reda bland underentreprenörerna. Vi tolkar medlingsinstitutets beslut som att de har tagit till sig av vår kritik och att frågan om huvudentreprenörsvar nu äntligen tas på allvar. Nu vilar ett tungt ansvar på medlarna att hitta lösningar och jag förutsätter att vi hädanefter kan gå in i konstruktiva samtal, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Tisdagens strejk skulle inneburit att 2 800 av Byggnads medlemmar skulle ha gått ut i strejk på cirka 160 arbetsplatser. Byggarbetsgivarna hävdar dock att uppemot 6 000 berörs indirekt och att den skulle ha kostat företagen 200 miljoner kronor per dag.

Att medlarna tvingar endera part i en konflikt att skjuta på åtgärden har bara inträffat tre gånger tidigare sedan lagen infördes år 2000, enligt Medlingsinstitutet.

Formellt är det Medlingsinstitutet som fattar beslutet, på inrådan av de medlare som försöker lösa konflikten.

(TT/P4 Värmland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".