1 av 2
Jan Björklund ägnade sig åt högläsning under sitt besök på Herrhagsskolan. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jan Björklund i ett av Herrhagsskolans klassrum. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Jan Björklund (FP) vill prioritera läsförståelse - läste högt på Herrhagsskolan i Karlstad

Jan Björklund: "Det måste läsas mer"
5:49 min

Högstadieeleverna i Sverige blir allt sämre på läsförståelse. Den senaste studien som mätte detta visar att var femte niondeklassare inte klarar läsningen. Och just läsning var i fokus när utbildningsministern Jan Björklund (FP) kom till Herrhagsskolan i Karlstad idag. Bland annat förhörde han sig om läsvanorna i klass 3a:

Högläsning stod på schemat när den folkpartististiske utbildningsminstern Jan Björklund kom till Herrhagsskolan i Karlstad i dag. Och vikten av läsning var också hans budskap när han pratade med barnen. Läsning i skolan och hemma, tyst för sig själv och i grupp.

Och just läsningen, och förmågan att förstå vad man läser, är ett jobbigt ämne för en utbildningsminister i Sverige idag. För läsförståelsen har gått ner bland ungdomarna, den senaste undersäkningen som mätte just läsförståelse visade att var femte niondeklassare inte klarar läsningen som de borde. Så vad är Jan Björklunds recept för att inte dagens tredjeklasare ska få samma problem?

– Det måste läsas mer för barn och ungdomar. Både i skolan och att vi föräldrar läser mer för våra barn, säger Jan Björklund.

Vad kan man göra rent konkret, politiskt i denna fråga?

– Jag tror det handlar mycket om lärarutbildningen och vidareutbildning av de lärare vi har. Läsningen måste vara viktigare. Vi har just lagt om lärarutbildningen så att vi återigen utbildar riktiga lågstadielärare. Läroplanerna och vidareutbildningen görs nu om så att det blir mer krav och mer utrymme och tid för läsning, säger utbildningsministern.

– Det var trevligt att få besök och han var ju aktiv med eleverna så det var roligt, säger Maria Henricsson är lärare för tredjeklassarna.

Eleven Noah Olsson håller med Jan Björklund om att läsning är viktigt - och kul!

– Det är jätteroligt.

Även Amanda Höök, som också går i 3A, gillar att läsa. Och hon har ett tips för den som behöver lite extra motivation

– Man kan ju börja läsa bäcker som hör ihop det iontresse man har, säger Amanda.

Jan Björklund Folkpartiet har ju länge varit profilerade i skolfrågan, men på sistone har det kommit utspel från andra partier, både till höger och vänster, och skolfrågan ser ut att bli het inför valet 2014. Och det välkomnas av Björklund:

– Det tycker jag är bra. Jag har kämpat i 15 år och tycker att skolfrågan är den viktigaste framtidsfrågan för Sverige. Ska Sverige vara riktigt framgångsrikt i nästa generation så är skolfrågan långt viktigare än a-kassans nivåer som många partier vill diskutera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".