Vildsvin. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
VILT

LRF kräver ersättning för vildsvinsskador

Anna Wilén: "Vildsvinsstammen växer lavinartat"
1:15 min

LRF Värmland vill att staten ska ersätta skador som orsakats av vildsvin. Man vill också minska antalet vildsvin kraftigt. Anna Wilén som haft påhälsning av vildsvin på sin gård är mycket nöjd med LRF:s förslag.

Anna Wilén driver Ängebäck trädgård utanför Karlstad där hon odlar potatis och jordgubbar. Förra året fick gården påhälsning av vildsvin och enligt Anna Wilén åt de på en helg upp potatis för ett värde av minst 40 000 kronor.

- Potatisen var bara borta. Det var en chock, säger Anna Wilén som också har varit med och tagit fram det förslag som nu antagits av LRF.

Förslaget som LRF Värmland nu lägger innebär att staten ska ersätta skador som uppstår och dessutom betala stängsel som behövs för att hålla vildsvinen borta från grödorna.

- Det är ju statens djur, det finns skrivet att vildsvin ska finns i faunan, då får staten ta ansvar, vi vill inte betala för det. Vildsvinen blir fler snabbt så vill vill också att man kraftigt minskar stammen, säger Anna Wilén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".