Marie Östblom och Marie Larsson. Foto Malin Björk/ P4 Värmland

1001 inventions största utställningen någonsin på Värmlands museum

"Den största utställningen vi någonsin har haft på Värmlands museum"
12 min

Värmlands museum blir första anhalt på en europaturné för den prisbelönta internationella utställningen 1001 inventions - the enduring legacy of muslim civilisation.

Det handlar om tusen år av muslimsk historia, med fokus på vetenskap och innovationer, och Värmlands museum har ensamrätt i Sverige fram till 2015 på utställningen.

– Det är den största utställningen vi någonsin har haft på Värmlands museum. Den fyller ungefär 1000 kvadratmeter, säger Marie Östblom, utställningschef på Värmlands museum.

Utställningen bygger på kunskap och uppfinningar som den muslimska världen har bidragit med.

– Det kommer vara mycket olika saker att få prova på så vi hoppas att alla barn sex till arton år i Värmland kommer att besöka utställningen, säger Marie Östblom.

– Vi räkar med att det kommer 100 000 besökare när utställningen kommer till Karlstad, säger Maria Larsson som är projekledare för utställningen.

Eftersom utställningen har dragit stora skaror besökare när den har varit utställd på andra håll i världen tror arrangörerna att det målet inte är svårt att nå. Särskilt när detta är enda stället i Skandinavien som den kommer att ställas ut på. I Sverige har Värmlands museum ensamrätt på utställningen till år 2015.

Utställningen visas på museet från 31 augusti i år till 19 januari 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".