Fiolläraren Lena Olsson har fått det tuffare med schemaläggningen sedan eleverna inte längre får lämna lektioner för att gå till musikskolan. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Eda

Nya regler försvårar för elever på musikskolan

"Man går ju inte och spelar fotboll på lektionstid heller"
1:30 min

De barn som vill lära sig spela ett instrument på musikskolan har fått det tuffare i flera värmländska kommuner. Anledningen är en förändring i skollagen som kan tolkas som att elever inte får ha spellektioner under vanlig skoltid. Eda kommun har gjort den tolkningen, och där har elevantalet elevantalet på musikskolan minskat med drygt tio procent.

– Det har blivit krångligare att lägga schema. Förut kunde vi ta eleverna när som helst under dagen, men nu är vi hänvisade till raster och efter skoltid, säger Lena Olsson, som är fiollärare på Eda musikskola.

Men hon påkear att många elever går på fritids i lokalerna intill, och att det fungerar bra att hämta dem där efter skolan.

Det är Sveriges Radios Kulturnytt som har kartlagt hur landets kommuner valt att tolka den nya skollagen. I Värmland är Eda en av få kommuner som svarat att de skärpt reglerna. I till exempel Hagfors, Kristinehamn och Sunne får man fortfarande gå till musikskolan på skoltid.

Margareta Jansson är rektor på Gunnarsbyskolan i Charlottenberg där Eda musikskola finns. Hon beklagar att elevantalet minskat men konstaterar att de fattat sitt beslut bland annat utifrån att enstaka ämnen riskerar att påverkas i alltför hög utsträckning om elever går till musikskolan samma tid varje vecka under skoltid.

– Spelar man fotboll eller ishockey gör man inte det heller på lektionstid. Man har väl åkt lite grann i en gräddfil i musikskolan tidigare. Men vi måste följa skollagen, säger Margareta Jansson, rektor på Gunnarsbyskolan i Charlottenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".