Landstingsråden Elisabeth Kihlström (KD), Marianne Utterdahl (SIV) och Gert Ohlsson (FP). Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Snabbare vård till ungdomar som mår psykiskt dåligt

Gert Ohlsson (FP): "En investering i våra unga"
1:31 min

Nu ska värmlands unga få hjälp direkt när de mår psykiskt dåligt. Det ska ske genom en samverkan mellan landstinget och kommunernas olika instanser som barnhälsovård, ungdomsmottagningar och socialtjänst.

En första linjens vård kallar landstingsråden Gert Ohlsson (FP), Elisabeth Kihlström (KD) och Marianne Utterdahl (SIV) det förslag som landstinget nu får i uppdrag att genomföra.

– Unga och föräldrar ska inte behöva veta exakt vad problemmet är utan kan gå och få hjälp att reda ut vad som är problemet, säger Elisabeth Kihlström (KD).

– En behandling, ett samtal en första hjälp ska komma direkt, säger Marianne Utterdahl (SIV).

Förslaget "att uppdra åt landstingsdirektören att i dialog med Värmlands kommuner samt brukarrepresentatnter i samverkan definiera och utveckla första linjens vård för barn och unga med psykisk ohälsa och/ eller missbruk." förväntas klubbas igenom på landstingsstyrelsen nästa möte.

– Det är en investering i våra unga som kommer att göra en stor skillnad på villka insatser som annars behövt göras när de blivit äldre, berättar de tre landstingsråden, säger Gert Ohlsson(FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".