1 av 2
Torbjörn Bood, kommunalråd i Grums. Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio Värmland.
2 av 2
Thomas Nilsson, ordförande för föräldraföreningen i Slottsbron. Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio Värmland.
Folkomröstning

Föräldraförening försöker locka Grumsborna att folkomrösta

"Vi tycker att man ska utveckla skolorna istället"
1:49 min

På söndag är det folkomröstning i Grums om den omstridda frågan om att flytta fjärde- och femteklassarna från skolorna i Skruvstad och Slottsbron till Jättestensskolan i centralorten.

– Framförallt är vi väldigt nöjda med de skolor vi har och tycker att man borde utveckla dem i stället för att avveckla dem. Vi tror att det kan bli en jättebra skola även på Jättesten, men vi får inte den närhet vi har idag och inte den trygghet vi har idag. Dessutom handlar det om samhället i stort, att skolorna är viktiga för bygden, säger Thomas Nilsson, ordförande för föräldraföreningen Grums framtid i Slottsbron:

Torbjörn Bood är socialdemokratiskt kommunalråd i Grums, och han känner så här inför söndagens omröstning:

– En spänning. En oro över att många i kommunen inte har satt sig in i vad det handlar om. Vi har ett elevunderlag som minskat med 40 procent sedan 2003, säger han.

Men har inte föräldrarna rätt i att deras barn har det bättre i sina skolor nära hemmet?

– Jo, det har de. Samtidigt pratar vi om 49 elever, och de korta avstånd det trots allt är.

Utanför Ica Klingan i centrala Grums står representanter från föräldraföreningen. De försöker övertyga Grumsborna att gå och rösta på söndag, och att de ska rösta nej till förslaget att flytta på fjärde- och femteklassarna. En av de Grumsbor som inte har bestämt sig för vart rösten ska gå är Svein-Erik Haldorsen som bor i Slottsbron:

– Vi hade tänkt gå och rösta, men inte bestämt oss än.

Grumsbon Ann-Catrin Lahouel står och plockar in kassarna i bilen. Hon bor i centrala Grums och tänker rösta nej i söndagens folkomröstning.

– För jag har själv haft barn som började på Jättestensskolan när de gick i sexan, och jag tycker att de är för små. Jag tycker att de kan få den tiden på en liten skola, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".