1 av 4
En modifierad skärbräda. Foto: Ejvind Johansson/Sveriges radio
2 av 4
Tre av deltagarna i uppfinningstävlingen. Foto: Ejvind Johansson/Sveriges radio
3 av 4
Rebecka Eriksson och Rebecka Engström från Trelleborg har uppfunnit en badkarshylla. Foto: Ejvind Johansson/Sveriges radio
4 av 4
Uppfinningstävlingen avgjordes på Älvkullegymnasiet i Karlstad. Foto: Ejvind Johansson/Sveriges radio
Karlstad

Uppfinnartävling för gymnasieelever

Magnus Skenström: "Det är som en skönhetstävling."
1:33 min

Cykelhandtag, spel, magnetstavar och tumhandskar. Det är bara några av de 22 finalbidragen i en uppfinningstävlingen för gymnasieelever som hölls på Älvkullegymnasiet i Karlstad i går. 

 Tävlingen var en del av årets T-konvent som pågick under veckan i Karlstad. Den  var utformad för gymnasieelever på tekniska program över hela Sverige. Från idé till färdig fungerande prototyp.
Under finalen deltog inget värmländskt lag.

Vann gjorde Douglas Hubinette, Erik Asp von Arronett-Stenius, Björn Njurling, Jesper Freudentahl och Pontus Kihlström från Bruksgymnasiet i Gimo tack vare en soptunna som bland annat kompirimerar soporna.

- Det är en tävling som hållt på i 12 år. Det är som en skönhetstävling fast man kan inte jämföra dem egentligen, berättar Magnus Skenström som är en av arrangörerna bakom tävlingen som pågår i samband med årets T-konvent.

Rebecka Eriksson och Rebecka Engström är från Trelleborg. Dem har uppfunnit en badkarshylla.
- Vi har uppfunnit en BH som vi kallar det, eller en badkarshylla. Den kan man ha när man blir trött i armarna när man badar, berättar de två finaldeltagarna.

Thuy Luu, Dana Shaker och Madeleine Olsson från Uddevalla har uppfunnit en typ av skärbräda.
- Vi har gjort en uppgradering av en skärbräda, berättar Thuy Luu.


Ejvind Johansson
ejvind.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".