Grums kommunalråd Torbjörn Bood. Foto: Therese Thorén

Folkomröstning kan avgöra Boods framtid

"Man måste stå upp för det som man är säker på är rätt"
1:40 min

Söndagens folkomröstning i Grums kan vara avgörande även för kommunalrådet Torbjörn Boods framtid.

Han tycker att tonläget i debatten om flytten av skolelever varit aggressiv.

Kommunen vill flytta fjärde- och femteklassarna i Skruvstad och Slottsbron till Jättestensskolan i centrum, vilket föräldrarna sätter sig emot.

Men det är långtifrån säkert att man följer folkomröstningens utslag, konstaterar Torbjörn Bood:

– Märk väl att en folkomröstning är rådgivande. Vi får se vad valdeltagandet blir. Det är väldigt intressant.

Om nej-sidan vinner och kommunen går emot beslutet och ändå driver igenom förändringarna, vad kan det få för konsekvenser för det socialdemokratiska partiet?

– Det har jag analyserat rätt hårt. Det du i själ och hjärta vet är det bästa för alla barn i kommunen, antingen driver man igenom det och tar konsekvenserna direkt eller väntar till nästa sommars val, säger Torbjörn Bood.

Överväger du att avgå?

– Det beror på effekterna och konsekvenserna. Om det blir alldeles för illa är det klart att jag gör det. Jag tycker att oppositionen har varit väldigt duktiga på att föra fram en bild av mig som "han som bestämmer", som folk har tagit till sig. Och då är frågan om jag är en tillgång eller belastning för kommunen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".