Yrkesfiskaren Måns Bagge hoppas på mildare väder. Foto: Anna Morveto
Is på Vänern

Yrkesfisket fryser inne

Måns Bagge: "Det är fortfarande kallt"
1:24 min

På grund av den långa vintern har de värmländska yrkesfiskarna tvingats till ett rekordlångt uppehåll. Nu kliar det i fingrarna på fiskaren Måns Bagge från Karlstad. Så snart isen släpper beger han sig ut för att lägga sina nät men än så länge ligger isen kvar.

Måns Bagge har två båtar, en vid hamnen i Karlstad och en längst ut på Hammarö för att han så snart vädret tillåter ska kunna kasta loss och ge sig ut och fånga fisk.

– Det är ju fortfarande och fortsätter vara vinter så det tar ju inget på isen, säger Måns Bagge.

Yrkesfiskare får stämpla under vintern då isen gör att de inte kan jobba men för Måns Bagge räcker det bara mars månad ut.

– Det blir ju dålig ekonomi när det är ett begränsat antal dagar som vi får stämpla, säger han.

Den rekordlånga vintern har gjort att hela Vänern frusit vilket har hållit yrkesfiskarna på land rekordlänge. För att Måns Bagge ska kunna ge sig ut krävs mildare väder, vilket han verkligen hoppas på ska komma snart.

– Som vädret är nu så blir det ju mer och mer is i sjön för varje dag som går men blir det varmt väder så kan det smälta på bara en vecka, säger han.

Anna Morveto
anna.morveto@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".