Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Sunne/Torsby

Lidl skippar Sunne - väljer Torsby istället

Björn Åkerberg: "Vi är förvånade"
1:29 min

Efter flera års förhandlingar mellan Sunne kommun och butikskedjan Lidl står det nu klart att det inte kommer att byggas en livsmedelsbutik i Sunne. Lidl drar sig ur satsningen och nu sneglar den tyska butikskedjan på Torsby istället.

– Det var kommunen som föreslog en plats. Men det visade sig vara en plats som inte hade förankrats, säger Björn Åkerberg, etablerare på Lidl

Redan 2003 ville Lidl etablera sig i centrum av Sunne, men det blev tvärstopp eftersom byggnaden inte passade in i miljön.

För två år sen gjordes en ny framstöt av Lidl och Sunne kommun var positiv. Men nu har etableringen stoppats ännu en gång, denna gång efter kraftiga protester från ortsbor och lokala politiker.

Lidls etablering skulle ha skapat ett tiotal ny arbetstillfällen och lovade dessutom att bygga en pendlarparkering, cykelbanor och stödja ett lokalt.

Nu har Lidl tröttnat och riktar istället blickarna norrut, mot Torsby. En ort där det redan finns fyra livsmedelsbutiker.

-- Torsby är absolut intressant. Man säger att handel föder handel och vi tror att vi skulle kunna komlettera handeln i Torsby, säger Björn Åkerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".