1 av 2
Martin Nilsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Tora Granberg och Karin Axelsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Martin störtade mot en säker död

"De trodde att jag hade dött"
9:48 min

Skärtorsdagen ägnade Morgonradion åt samtal kring döden. Torsten tycker det är en ickefråga medan Jenny känner oro när hon tänker på livets ände. Vi fick besök av Martin Nilsson, som förlikades med tanken på döden när hans fallskärm inte vecklade ut sig under ett hopp. Martin överlevde med bara några skråmor.

– Jag behandlade det inte då, utan det kom några år senare och då kände jag något fysiskt, någon slags nervositet och dödsångest.

Idag har han ingen dödsångest, däremot är han mer rädd för att dö nu än när han var yngre eftersom han nu har barn och familj.

Vi fick också besök av Tora Granberg, fd KFOR-soldat som sadlat om till sjuksköterska.

– Vi pratade aldrig om döden, militären var en hård och rå miljö. Vad det något som blev jobbigt så gick vi till gymmet och tränade.

Hon minns att någon i plutonen skrev sitt testamente inför tjänstgöringen, men hon tänkte aldrig så.
Karin Axelsson, sjukhusdiakon på Centralsjukhuset i Kalrstad säger att hon inte blir nedstämd, trots att hon i sitt jobb ständigt har döden omkring sig.

– Jag kan mer känna djup glädje också, när jag är nära de här tuffa sakerna i livet. Jag tycker inte det förtar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".