1 av 2
Förskolelärarstudenterna Dorothea Bjur och Emelie Eriksson. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
2 av 2
Minna Lindroos del Amo, vice ordförande med studiesocialt ansvar på Karlstad studentkår. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Ökade studieskulder i Värmland

"Måste ha råd att utbilda sig"
1:40 min

De värmländska studieskulderna ökar. En värmländsk före detta student har nu i medel närmare 116 000 kronor i studieskuld, vilket är en ökning med 3000 kronor på tre år. Det visar statistik från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Vi frågade studenter på Karlstads universitet hur de finansierar sina studier.

– Jag har studielån och bidrag, säger förskollärarstudenten Emelie Eriksson. Det är inte så roligt att ta lån, men det är en investering för framtiden.

– Jag har bara bidrag, säger Dorothea Bjur, även hon förskollärarstudent. Jag bor hemma med mamma och pappa så jag försöker klara mig på bara bidrag. Men gör man inte det är det bra att man kan låna.

Även sett till hela landet ökar studieskulderna och Värmland ligger en bit under riksgenomsnittet på 133 000.

Även återkraven av studiemedel ökar i landet. Det kan handla om studenter som inte genomfört sina studier som planerat eller som tjänat mer än man får. Där uppvisar Värmland en minskande trend och ligger nu på drygt 15 000 kronor i medel per år, vilket är bland de lägsta återkraven i landet.

Karlstad studentkårs studiesocialt ansvarige Minna Lindroos del Amo säger att studenter har det tufft ekonomiskt.

– Studenterna går ju minus redan under studietiden, samtidigt som man drar på sig en allt större skuldsättning, säger hon. Vi på studentkåren skulle vilja se att CSN ökar bidragsdelen och minskar lånedelen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".