Susanne Hallberg, återbetalningsexpert på CSN. Foto: CSN.

CSN: Ökade studieskulder beror på ökade lån

"Man har fått en högre lånedel"
1:14 min

Landets och länets ökade studieskulder, som vi berättade om igår, beror till stor del på att lånedelen i studiestödet ökat. Det tror Susanne Hallberg som är återbetalningsexpert på CSN.

– Det är ju bättre att låna mindre om man inte behöver ta ut fullt studiemedel, säger Susanne Hallberg, återbetalningsexpert på CSN. Samtidigt är vi ju medvetna om att de flesta måste ta fullt lån för att kunna klara uppehälle, kurslitteratur och allting. Att studieskulderna ökat beror delvis på att man numera får låna mer pengar och det innebär ju att man får en högre skuld.

Även sett till hela landet ökar studieskulderna och det är i storstadsområdena som studieskulderna är störst. Det förvånar inte Susanne Hallberg.

– Har man en hög studieskuld så har man ju sannolikt tagit en lång utbildning, och då kan det ju vara så att utbudet av sådana arbeten är större i storstäderna, säger Susanne Hallberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".