Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Pappaindex

Munkforspappor bäst på föräldraledighet

Munkfors kommun är årets vinnare i Värmland i TCO:s index över hur många pappor som tar ut föräldraledighet. Med ett index på 54,7 intar Munkfors förstaplatsen i länet och femte platsen i landet.

På andra plats i Värmland ligger Hammarö och på tredje Karlstad. Papporna i Årjäng och Eda är dom som fortfarande tar ut minst antal föräldradagar. Rapporten visar att allt fler pappor tar ut föräldraledighet. Pappaindex för Värmland ökade från 38,6, år 2011 till 41,3 år 2012. Av de föräldralediga i Värmland förra året var 45,2 procent pappor och värmlandspappan tog ut 22,8 procent av föräldradagarna i länet.

- Det går för långsamt med jämställdheten i föräldraförsäkringen, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark. Nu måste jämställdhetsbonusen bli mer kraftfull så att det verkligen lönar sig ekonomiskt med ett jämställt uttag. Det behövs också en ytterligare "pappamånad", som inte går att överlåta till den andra föräldern.

Årets topplän är, liksom förra året, Västerbotten med ett indexvärde på 51,2. Bottenplatsen i år intas, liksom förra året, av Skåne län med 38,8 i index. TCOs pappaindex för riket visar att papporna har ökat sitt uttag av föräldraledighet för fjortonde året i rad. Både andelen föräldradagar som tas ut av pappor och andelen pappor som tar ut föräldrapenning har ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".