Luleås Toni Koivisto gör 2-0 till Luleå i andra perioden mellan Färjestad BK och Luleå HF i Löfbergs Lila Arena i Karlstad. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Ineffektivt Färjestad föll mot Luleå

Leif Carlsson, tränare Färjestad: ”Vi måste ha mer tävlingsinstinkt”
2:52 min

Färjestad förlorade den första semifinalen i bäst av sju matcher mot Luleå. Matchen slutade 1-4 och Luleå tog sin första seger i Karlstad på över tre år. Ineffektivitet och onödiga utvisningar fällde Färjestad som nu gav Luleå hemmafördelen i semifinalserien.

Ett effektivt och defensivt starkt Luleå tog en imponerande 4-1-seger borta mot Färjestad i den första SM-semifinalen. En seger som bröt flera sviter.

Luleå hade inte en seger i Karlstad på över tre år. Det hade blivit åtta raka förluster – och blott tre gjorda mål. Men på långfredagen lossnade det.

– Det var på tiden. Jag tycker vi gjort bra prestationer här trots att vi har förlorat många matcher. Det har varit jämna matcher och jag tror spelarna har gått härifrån med bra självförtroende på grund av det, säger Luleås tränare Jonas Rönnqvist till Radiosporten.

Inramningen var elektrisk i Karlstad men någon väntad Färjestadsforcering i matchinledningen blev det inte. I stället kände lagen lite på varandra och det var Luleå som gjorde första målet.

Anton Hedman snappade upp en lös puck i slottet och avslutade rappt förbi Alexander Salák.

Och bara ett par minuter in i andra perioden kom även 2-0. Landslagscentern Niklas Olausson trampade kyligt runt Salák som liggande på isen på något märkligt sätt ändå lyckades rädda avslutet. Men paraden var till ingen nytta då Toni Koivisto petade in returen.

Färjestad fick sedan nytt liv då Chris Lee - som på fem matcher i kvartsfinalen mot Modo gjorde lika många mål - visade att krutet är fortsatt torrt. Precis efter att Luleå klarat av ett numerärt underläge fick Lee pucken och hittade en lucka högt förbi Johan Gustafsson i Luleåkassen.

Målet gav Färjestad energi. Men i stället för en kvittering kom 3-1 till Luleå då Linus Klasen, i numerärt överläge, fick på en riktig kanon som Salák inte förmådde stoppa.

Och med en tvåmålsledning i ryggen kunde Luleå spela av matchen i tredje och när Färjestad tog ut målvakten satte Chris Abbott 4-1 i tom bur.

– Vi har emellanåt markant puckövertag men det hjälper inte. Och sen drar vi på oss dumma utvisningar. Nu är det 1-0 till Luleå. Nu ska vi åka upp till Luleå och göra en bättre match och sätte dem under press, säger Färjestads tränare Leif Carlsson till Radiosporten.

Färjestad-Luleå 1-4 (0-1, 1-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (12.10) Anton Hedman spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (2.31) Toni Koivisto (Linus Klasen, Niklas Olausson), 1-2 (7.50) Chris Lee (Joakim Hilding, Marcus Paulsson), 1-3 (15.15) Linus Klasen (Johan Fransson, Daniel Gunnarsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-4 (18.58) Chris Abbott mål i tom kasse.

Skott: 27-29 (8-8, 8-13, 11-8).

Utv, Färjestad: 6x2. Luleå: 5x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby, och Morgan Johansson, do.

Publik: 8 462.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".