Flera bröt mot lagen när P4 Värmland testade offentlighetsprincipen

1:42 min

Värmländska politiker och tjänstemän bröt mot grundlagen när P4 Värmland ville få ut allmänna handlingar via sms. När vår reporter anonymt bad om en löneuppgift kom det motfrågor - trots att det inte är tillåtet att ställa sådana.

Tolv värmländska politiker och tjänstemän fick ett sms med frågan om vad de tjänade per månad. Sms:et kom från ett oregistrerat nummer och var underskrivet med ett påhittat namn. Frågan är att jämställa med en begäran om allmän handling, och den som begär en sådan ska inte behöva förklara varför, eller vem man är. Trots det kom det just sådana frågor. Bland annat från Bjarne Olsson, kommunalråd i Kristinehamn.

– Det var för att jag aldrig har fått den typen av frågor förut, jag ville bara checka upp, det var inget konstigt med det. Jag var positivt nyfiken, inte ifrågasättande nyfiken, säger Bjarne Olsson.

Även Lena Melesjö Windahl, oppositionsråd i Karlstad, frågade i vilken roll avsändaren undrade om lönen. I en kommentar till P4 Värmland säger hon att det bara var för att kunna vara behjälplig på bästa sätt.

Från Årjängs kommuns jurist kom frågan vad uppgiften om kommunalrådets lön skulle användas till - med en hänvisning till personuppgiftslagen, och universitetets rektor Åsa Bergenheim skickade en motfråga men skickade snabbt ett nytt sms och tog tillbaks den.

Och journalisten och experten på offentlighetsfrågor, Nils Funcke, är kritisk till att frågorna kom upp.

– Det ska sitta i ryggmärgen, man ställer inga sådana frågor överhuvudtaget. Sådana frågor får bara ställas om det handlar om en begäran om att få ut sekretessbelagda uppgifter och det finns absolut inget skäl att sekretessbelägga en löneuppgift.

En begäran om allmän handling ska behandlas snabbt, och de flesta som fick frågan på sms såg till att det kom ett svar inom ungefär ett dygn, antingen via sms elller genom att någon ringde upp. Snabbast var Annna Sandborgh, som svarade samma minut, medan Dan Persson och Lena Melesjö Windahl behövde en påminnelse efter två arbetsdagar.

De fick sms-frågan

Dan Persson, länspolismästare

Gunnar Larsson, generaldirektör Konsumentverket

Åsa Bergenheim, rektor Karlstads universitet

Hans Karlsson, landstingsdirektör

Fredrik Larsson, landstingsråd (M)

Ulric Andersson, landstingsråd (S)

Anna Sandborgh, kommunchef Karlstad

Lena Melesjö Windahl, oppositionsråd (S) Karlstad

Niklas Wikström, kommunalråd (FP) Karlstad

Bjarne Olsson, kommunalråd (S) Kristinehamn

Katarina Johannesson, kommunalråd (C) Årjäng

Håkan Laack, kommunalråd (S) Torsby

Kajsa Carlsson

Kajsa Carlsson.

kajsa.carlsson@sverigesradio.se
054-777 26 70

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista