Energiskog på ett fält utanför Enköping. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kil

Energiskog konkurrerar med öppna landskap

"Avkastningen är väldigt bra"
1:23 min

De lantbrukare som planterar energiskog istället för spannmål på sina åkrar tjänar mycket mer pengar med mycket mindre arbete och nu börjar intresset för att byta hota själva själen i LRF:s kampanjer om öppna landskap.

I Bjällerud, norr om Karlstad, har Göran Nordström Sofiedals gård med 300 hektar åkrar där han enbart odlar mat, men han var intresserad av energiskog när han fick ett erbjudande.

– Det var tre hektar som jag hade tänkta att plantera. Men jag var för sen med ansökan så jag fick inga pengar, säger han.

Utanför Sala i Västmanland planterade Gösta Hedberg energiskog för 24 år sedan. Nu fäller och flisar han skogen med mycket god vinst. Och det imponerar på Göran Nordström.

– Han har en avkastning per år på 5890 kronor per hektar och det är ju väldigt bra med tanke på att han i stort sett inte gör någonting annat än att bekämpa ogräs i planteringen.

Göran Nordström räknar med att han själv behöver gå plus med ett par tusen kronor per hektar, för att verksamheten ska bära sig.

Hör och läs mer om detta på P4 Granskars hemsida. Programmet sänds 12:03, söndag den 31 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".