Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Offentliga Sverige

SMS också offentliga handlingar - men skapar osäkerhet hos tjänstemän

"Ledningens ansvar att informationen når ut"
1:35 min
En fråga skickad via sms är också en allmän handling. Foto: Sveriges Radio.

Kommuner och myndigheters sätt att ta hand om allmänna handlingar är inte alltid anpassade efter moderna sätt att kommunicera. Det visade sig när P4 Värmland begärde att få ut sms som skickats till och från politiker och tjänstemän i länet. På de flesta ställen väckte vår förfrågan osäkerhet, och det är ett problem, menar offentlighetsexperten och journalisten Nils Funcke.

– Det grundläggande är att tjänstemännen ska kunna det här, och det ligger på den politiska eller administrativa ledningen att se till att informationen når ut, säger Nils Funcke.

Att kunna gå till kommunen och begära att få se inkomna brev är grundläggande för offentlighetsprincipen och en självklarhet för de som jobbar där. Men vad händer när handlingen kommer via sms? När P4 Värmland begärde ut tjänste-sms från kommuner och myndigheter, gjorde alla sitt bästa för att ta fram dem - men det var inte självklart hur det skulle gå till.

Sms:en vi bad om fanns inte registrerade i diarierna - men gick att hitta i telefonerna. I Kristinehamn är det ovanligt med den här typen av förfrågningar, och därför kan det saknas rutiner, säger kommunalrådet Bjarne Olsson.

– Vi får titta på det framöver. Hur man gör när man vill printa ut och diarieföra sms, säger han.

Även i Karlstads kommun kommer det få tjänste-sms, och stadsjuristen Marie Edwinson känner inte till att någon har begärt ut sms tidigare. Men det finns en rutin för hur man ska göra, och den är likadan för sms som för telefonsamtal.

– Är det något som hör till ett ärende eller är av större intresse så ska vi göra en tjänsteanteckning och registrera det, säger Marie Edwinson.

Kan man som medborgare lita på att viktiga saker som kommer på sms ändå hamnar i något slags system?

– Jag tycker att vi är en kommun i ett gott skick, och jag tror att man kan känna sig ganska trygg i den hantering vi har.

De fick sms-frågan

Dan Persson, länspolismästare

Gunnar Larsson, generaldirektör Konsumentverket

Åsa Bergenheim, rektor Karlstads universitet

Hans Karlsson, landstingsdirektör

Fredrik Larsson, landstingsråd (M)

Ulric Andersson, landstingsråd (S)

Anna Sandborgh, kommunchef Karlstad

Lena Melesjö Windahl, oppositionsråd (S) Karlstad

Niklas Wikström, kommunalråd (FP) Karlstad

Bjarne Olsson, kommunalråd (S) Kristinehamn

Katarina Johannesson, kommunalråd (C) Årjäng

Håkan Laack, kommunalråd (S) Torsby

Så gjorde vi testet

Tolv värmländska politiker och tjänstemän fick ett sms med frågan om vad de tjänade per månad. SMS:et kom från ett oregistrerat nummer och var underskrivet med ett påhittat namn. Vi ville se vad vi fick för svar, och i nästa steg begära ut tjänste-sms för att se om vår fråga hade registrerats någonstans. Vi begärde ut kopior på sms från tre datum i mars, och fick just kopior från Karlstads universitet. Övriga granskade myndigheter och kommuner erbjöd avskrifter av sms:en, oftast av tekniska skäl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".