Jan Gambring, säkerhetssamordnare på Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.

Säkerhet dyrt för Karlstads universitet

"En inbrottsvåg i fjol"
1:20 min

Karlstads universitet lägger allt mer pengar på bevakning och säkerhet. Avtalet med vaktbolaget kostade drygt 1 750 000 kr i fjol, en kostnad som ökat med 65 procent på fem år. Kostnaden för utryckningar tillkommer och där har universitetet betalat runt 150 000 kronor per år de senaste åren. Ett undantag är i fjol när kostnaden steg med ytterligare närmare 100 000 kronor.

– Dels hade vi från januari i fjol en inbrottsvåg vilket gjorde att vi såg oss föran ledda att höja bevakningen, säger Jan Gambring, säkerhetssamordnare på Karlstads universitet. Dels hade vi en hotbild mot en enskild anställd.

Vaktbolaget rycker ut om inbrottslarmet går. Det finns också en del apparater som kan börja krångla och resultera i ett larm. Därutöver finns larmen som lätt kunnat undvikas. Om någon utanför kontorstid öppnar ett larmat fönster eller håller upp en dörr för länge så rycker vaktbolaget ut och det blir en kostnad för universitetet. Jan Gambrings bedömning är att ungefär en tredjedel av utryckningarna handlar om sådana onödiga larm.

– Det vi gör är att försöka utbilda både personal och studenter i hur man hanterar dörrar och fönster, säger Jan Gambring. Målet är förstås att vi inte ska ha några onödiga utryckningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".