Berit Högman. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Vinster i välfärden tros bli stridsfråga på (S)-kongressen

Berit Högman: "Vinsten får aldrig vara vägledande"
12 min

Vilka vägval gör det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, under valåret 2014? Det avgörs i stor utsträckning de närmaste dagarna, på partikongressen som drar igång imorgon. Vinster i välfärden tros bli den stora stridsfrågan på kongressen. Men värmlänningen Berit Högman, vice gruppledare för (S) i riksdagen, tonar ner sprickorna i partiet.

– Om målet är vi helt överens. Men om tempot, hur snabbt vi kan gå framåt, där tror jag att diskussionen blir. Det är också för att det ser så himla olika ut geografiskt i landet, hur mycket marknadskrafterna har haft lust att tränga sig in. Eller har bjudits in, säger Berit Högman.

LO vill att bara det som kallas "samhällsbolag" ska få finnas i välfärdssektorn, en bolagsform där möjligheten till vinstuttag är starkt begränsad. Hur ser du på den tanken?

– Huvudsaken är att vi är överens om målen. Målsättningen måste vara att barnen ska lära sig saker, att det finns kompetens och resurser som möter barnens behov. Och sedan om de driver samhällsbolag, ja, jag har inte tagit ställning för jag tycker att det är en teknikalitet i förhållande till de andra målen, säger Berit Högman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".