Seismolog Reynir Bödvarsson. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Två jordskalv i Värmland inatt

Reynir Bödvarsson: "De är tillräckligt stora för att kännas"
3:09 min

Två mindre jordskalv inträffade i Värmland inatt. Det första inträffade strax före klockan ett och hade sitt epicentrum ute i Vänern 17 kilomter sydväst om Karlstad. Det andra skalvet ägde rum kvart i fem med epicentrum ett par kilometer sydost om Ransäter.

– Skalven var tillräckligt stora för att kännas men inte mer än så, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till P4 Värmland

På våra Facebooksidor har flera länsbor vittnat om att de vaknade till av ett rejält muller och Ulrika Lemke i Molkom skriver att hon vaknade av ett mullrande ljud som lät som en ångvält.

Pontus från Skåre ringde till P4 Värmland och berättade att han vaknade av att det vibrerade i sängen och sen hörde han ett rejält muller.

– Jag trodde jag hade blivit knäpp men sen lyssnade jag på Morgonradion och insåg att jag inte var ensam om upplevelsen.

Även på våra Facebooksidor har flera personer vittnat om händelsen.

– Jag hörde också en smäll inatt. Om jag ska beskriva det så var det som en explosion som dämpades under en kudde, skriver Pernilla Wåhlström, Deje.

– Jag sprang ner i källaren och trodde pannan höll på att gå sönder.. när jag inte hörde något där så tog jag för givet att jag missade en fullastad timmerbil som just gick förbi. skrev Ingrid Sjölin, Ulvsby.

Enligt seismolog Reynir Bödvarsson var alltså inte skalven speciellt kraftiga:

– Det första skalvet i södra Värmland mätte 2,0 på Richterskalan. Det andra, i trakterna av Ransäter, uppmätte vi till mellan 2,4-2,5 på samma skala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".