Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Kritik mot Riksteaterns resa till Turkiet

Leif Persson: "Det blir mest jobb"
1:33 min

I maj åker styrelsen för Riksteatern Värmland till Turkiet i en vecka. Resan kostar runt 45 000 kronor och möts av kritik från personer som tycker att pengarna kunde användas bättre. Men resan försvaras av teaterkonsulent Leif Persson.

– Det är ett bra sätt att använda pengarna, säger han.

Den veckolånga resan till Alanya i Turkiet motiveras av Leif Persson med att det krävdes mer tid än vanligt för att hinna informera om verksamheten och att man därför behöver mer tid tillsammans. Med på resan finns ett 15-tal personer och kostnaden beräknas till cirka 3000 kronor per resenär.

Att man valde att åka utomlands har med priset att göra, säger Leif Persson. En liknande sammankomst i Sverige skulle sluta på en betydligt högre nota än de cirka 45 000 kronor som man nu lägger. På programmet står bland annat styrelsemöte, seminarium och ett besök på svenska honorärkonsulatet.

Men alla är inte lika nöjda med resan, som finansieras via de bidrag Riksteatern Värmland får. I ett anonymt brev till P4 Värmland, som är undertecknat "Fattiga kulturarbetare i Värmland" riktas kritik mot att styrelsen använder pengar till en utlandsresa istället för på till exempel en teaterfestival. I brevet står också att många blir både upprörda och ledsna när de märker att de som har ansvaret att stödja oss väljer sina egna nöjen framför kulturens intressen.

Men Leif Persson anser inte att kritiken är befogad.

– Jag hade inte aning om att detta var nånting att bli upprörd över. Vi är inte slösaktiga med pengarna, säger Leif Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".