Robert Wilhelmsson är tillbaka på sitt arbete. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Robert är tillbaka på jobbet efter stamcellsbehandling i Ukraina

Robert Wilhelmsson: "Det känns som att det varit värt det"
1:30 min

Den kontroversiella stamcellsbehandlingen mot MS, som inte är tillåten i Sverige men erbjuds i Ukraina, har fått Karlstadsbon Robert Wilhelmsson att må bättre. Bland annat har han gjort rörelsetester med förbättrade resultat sedan han genomgick behandlingen.

– Känns som att det varit värt det, säger Robert.

Robert Wilhelmsson betalade drygt 60 000 kronor för behandlingen i Kiev mot primär progressiv MS, i september förra året. Han berättar att han sedan dess generellt sett mår bättre, är piggare och känner sig starkare. Smärtan försvann i och med behandlingen, men har kommit tillbaka till viss del:

– Det är en kronisk sjukdom och det vet jag. Men det har varit värt pengarna för så mycket bättre har jag mått under hösten och vintern.

Men Roberts läkare, neurologspecialisten Rune Johansson, vågar inte dra några slutsatser än av behandlingen, trots de förbättrade testresultaten på gånganalysen:

– Nu gör vi analyserna med minst sex månaders mellanrum. Då tror jag inte man kan dra några slutsater av en sådan uppföljning. Det är bra, men det är för tidigt att utvärdera på ett mer seriöst sätt. Sen kan man generellt säga att det är positivt varje gång vi gör en sådan mätning och vi ser att det inte blir sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".