Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Karlstad

Personlig assistans läggs ut på entreprenad

Vård- och omsorgsnämnden i Karlstad har beslutat att göra en upphandling och lägga ut personlig assistans på entreprenad.Bakgrunden är att man måste spara pengar. (S) och (V) yrkade på avslag av hela ärendet.

Avtalet träder i kraft den 1 december i år och avtalstiden kommer att vara fyra år med möjlighet till maximalt två års förlängning med ett år i taget. Kommunen har delats in i tre geografiska områden vilket innebär att det kan bli tre olika företag som kommer att ta hand om verksamheten.

– Vare sig Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet har kommit med något annat förslag utan säger bara nej. Det är inte att ta ansvar. All kommunal finansierad verksamhet skall bedrivas med hög kvalitet. För att kunna åstadkomma detta måste varje skattekrona användas så effektivt och ändamålsenligt som möjligt. Att lägga ut assistentverksamheten på entreprenad skall ses mot bakgrund av detta. Vi står inför valet att antingen släppa in andra utförare eller att sänka kvaliteten inom vård och omsorg. Samtidigt är det viktigt att poängtera att kommunen fortfarande kommer att ha huvudansvaret för verksamheten, säger Marléne Lund Kopparklint (M) kommunalråd och ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Karlstad.

Hon beklagar att Socialdemokraterna bestämt sig för att motarbeta en lösning på de problem man har inom assistansverksamheten.

– Istället för att konstruktivt samverka för att nå en så bra lösning som möjligt väljer man att lägga ut dimridåer och skapa oro bland dem som berörs. Man förnekar sig inte utan tar dessvärre varje tillfälle i akt att försöka fiska röster. Det viktiga för mig är att vi hittar en lösning som innebär att kvaliteten inte blir sämre förkunden. Karlstad ska vara en stad där alla får det stöd och den hjälp de behöver, Marlene Lund Kopparklint.

Socialdemokraterna motiverar sitt ställningstagande så här:

– Den eventuella besparing som den politiska majoriteten beräknar, hämtas hem först 2014. Den budgeten är för Karlstads kommun ännu inte behandlad, utan det kommer den att bli i juni senare i år. Att då kritisera oss för att inte ta ekonomiskt ansvar är något som Marlene Lund Kopparklint (M) helt saknar fog för. Vi har inte tidigare under mandatperioden lagt ofinansierade förslag och det kommer vi heller inte att göra framgent, skriver Christian Norlin (S)politisk sekreterare i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".