Susanne Brandheim. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Kritik mot flygbolag som vill låta feta betala extra

"Jag blev jättechockad"
0:48 min

Det har blivit starka reaktioner på nyheten att flygbolaget Samoa Air blir det första flygbolag i världen som ska börja ta betalt utifrån passagerarnas vikt. Susanne Brandheim, fetmaforskare på Karlstads universitet, är en av dom som reagerat

- Jag reagerade kraftigt trots att jag sitter och läser om fetma hela dagarna. Det pågår en diskriminering av feta i samhället och den förstärks hela tiden. Det är så konkret när man gör man den här uppdelningen. Upp med plånboken för att man är tjock!, säger Susanne Brandheim, doktorand i socialt arbete på Karlstads universitet.

Samoa Air trafikerar Samoaöarna i södra Stillahavet. En av de tyngsta anledningarna bakom beslutet är att invånarna i området runt Samoa väger i genomsnitt mer än i många andra länder.

– Det finns hälsoproblem i flera områden. Det här betalsystemet har ökat medvetenheten kring viktfrågan.

Standardbredden och längden på flygplanssäten har förändrats de senaste åren då vi i genomsnitt är större än vi var för 50 år sedan, säger Samoa Airs vd Chris Langton till tidningen The Sun.

Kostnaderna varierar från 8 till 30 kronor per kilogram beroende på längden på flygturen.

Policyn introducerades tidigare i år och de som haft störst glädje av den är familjer, enligt bolaget.

- Vi tar inte betalt per säte även om ett barn måste ha en egen flygstol, vi bara väger dem. Så en familj som består av två vuxna och ett par mellanstora barn och mindre barn kan resa avsevärt billigare än tidigare, säger Chris Langton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".