1 av 2
Defillibrator demonstreras. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
2 av 2
Lena Börjesson, Arvika bibliotek och Håkan Sefton, Räddningstjänsten Arvika

Hjärtstartare placeras ut på strategiska platser i Arvika

"Ambulansen är aldrig först vid ett hjärtstopp"
7:34 min

Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Cirka 500 räddas till livet tack vare en snabb insats med hjärt-lungräddning eller defibrillator.

Nu vill Arvika kommun att de ska bli fler och därför har de utbildat personal och placerat ut defibrillator, hjärtstartare, på strategiska platser i Arvika.

Hjärtstartarna har placerats ut på publika platser: Stadshuset, på Näringslivscentrum samt på Arvika Bibliotek.
- Vi kände att det var viktigt att det hamnade just på Biblioteket eftersom vi har långa öppettider och mycket folk. Mellan 600 och 800 besökare varje dag, säger Lena Börjesson, biträdande bibliotekschef i Arvika.

I det nationella hjärtstoppsregistret ligger Värmland näst högst i landet när det gäller överlevnad vid bevittnat hjärtstopp utanför sjukhus, berättar Håkan Sefton vid Räddningstjänsten i Arvika som stått för utbildningen av personalen:
- Den enda anledningen jag kan se är att vi har många HLR-utbildade och defillibratorer utplacerade på allmänna platser. Det är så pass viktigt, och lätt att använda, säger Håkan Sefton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".