1 av 5
Kent Erlandsson på Arvika Fastighets AB. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.
2 av 5
Inga-Lill och Åke Henriksson. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.
3 av 5
Renoveringen pågick för fullt i trappuppgången när P4 Värmland kom på besök. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio
4 av 5
I köken byts bland annat vitvarorna ut. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio
5 av 5
Vitvarorna lyfts in i lägenheterna med en kran. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio
Problem för kommunala bostadsbolag

Dyrt att renovera miljonprogrammen

"Får dras med det här många år"
2:11 min

Att renovera de lägenhetsområden som snabbt kom till under 60- och 70-talets så kallade miljonprogram är en dyr affär både för de boende och för de kommunala bostadsbolagen. I till exempel Arvika behöver nu området Dragspelet renoveras till en kostnad av närmare 70 miljoner kronor.

Dessutom finns i Arvika ytterligare omkring 600 lägenheter som borde renoveras inom kort, något som blir tufft ekonomiskt för kommunen, enligt Kent Erlandsson, förvaltare på Arvika fastighets AB.

– Vi kommer att få dras med det här många år framöver, säger Kent Erlandsson. Vi har ingen möjlighet att ta stora åtgärder eftersom det är så dyrt.

När P4 Värmland besöker Arvika pågår renoveringarna av en trappuppgång i Dragspelet för fullt. De boende har fått flytta ut till baracker intill huset under de omkring två och en halv månad som renoveringen tar. Och de är inte ensamma.

Sveriges Radio har granskat 107 bostadsområden runt om i landet där totalt 59.000 lägenheter ska renoveras. I 91% av områdena leder det till hyreshöjningar som uppges landa på mellan 5% och 45%.

Även i Värmland har flera kommunala bostadsbolag renoveringar på gång. I till exempel Karlstad pågår renoveringar av 600 lägenheter på området Rud till en kostnad av närmare 300 miljoner kronor. På Hammarö ska 177 lägenheter på Lillängen renoveras för omkring 80 miljoner kronor och i Kristinehamn 139 lägenheter på Stenstaliden för 30 miljoner kronor. Dessutom planeras renoveringar i Sunne och Torsby. Samtliga har angett att de boende kan räkna med hyreshöjningar tillföljd av renoveringarna. I Arvika lär den landa på mer än 20 procents höjning. Det vet Inga-Lill Henriksson som fick sin och makens lägenhet renoverad i fjol.

– Det var inte så roligt för det var ju rätt så högt, över 1000 kronor i månaden, säger Inga-Lill Henriksson.

Men räcker hyreshöjningarna till för att Arvika fastighets AB ska känna sig trygga med ekonomin?

– Egentligen inte, säger Kent Erlandsson, men vi har ju inte så mycket val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".