Anita Nyqvist och Eva-Lena Nordensson på barn och ungdomshabliliteringen, Jacob Höij, Erik Lundqvist och Hugo Rosendahl, tre av barnen i expertgruppen. Foto: Johanna Skoglund/SR

Unga experter hjälper barn- och ungdomshabiliteringen

"Ibland lyssnar de mer på föräldrarna"
1:23 min

Hur vill de unga som besöker barn- och ungdomshabiliteringen bli bemötta och hur vill de vara med och bestämma? För att få svar på sina frågor vände sig landstinget till nio unga med funktionsnedsättning som alla besöker enheten.

– Jag tycker de gör sitt jobb bra här men ibland lyssnar på våra föräldrar och pratar med dem i stället för med oss, säger Hugo Rosendahl, nio år.

Expertgrupperna är en del i det nationella projektet "Delaktiga barn" och de erfarenheter som man fått på landstinget i Värmland kommer nu resultera i bland annat tipsböcker för både personal och föräldrar, en informationsbroschyr där alla yrkesgrupperna på avdelningen beskrivs och ett filmbibliotek där alla diagnoser beskrivs.

– Vi kommer även åka upp på ett avslutningsseminarium i Stockholm och dela våra erfarenheter och vi kommer presentera vårt resultat på en barnrättskonferens i Karlstad i september, berättar Anita Nyqvist, verksamhetsutvecklare och sjukgymnast på barn- och ungdomshabiliteringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".