Henrik Vapen,miljöhandläggare på länsstyrelsen i Värmland. Foto: Roy Malmborg/SR

Mindre pengar till vattenvårdsprojekt

"Vi prioriterar fem områden"
1:35 min

Vattenvårdsprojekt i Värmlands kommuner för mellan 3-7 miljoner kronor årligen försvinner från och med i år. Anledningen är att anslagen från Havs- och vattenmyndigheten till projekten tagits bort.

Totalt över landet minskas anslaget till länstyrelserna för vattenmiljöåtgärder med 235 miljoner kronor. Många projekt kommer att försvinna, tror Henrik Vapen, miljöhandläggare på länstyrelsen.

– Vi har prioriterat projekt i områden. Småbåtshamnar, båttvättar, spolplattor , lantbruket, inventeringar små avlopp och stora reningsanläggningar, säger Henrik Vapen.

Havs- och vattenmyndigheten vill att det ska vara kalkning som prioriteras. Pengarna som betalats ut sedan 2009 kommer ifrån Havsmyndigheten och är i grunden till för att minska kväve och fosforutsläppen till västerhavet. Att det nu blir minskade pengar till det här beror på att anslagen till Havs och vattenmyndigheten för det här har minskat från 737 miljoner kronor till 502 miljoner kronor.

Kristina Hedfors, VA-ingenjör i Karlstads kommun, ser pengarna som mycket värdefulla:

– Vi jobbar med en kommunal vatten och avloppsplan som ett projekt nu. Jag hoppas att de här pengarna kommer tillbaka för utan dem blir nog inte projekten av. Det finns mycket inom kommunen där dem kommer till nytta och vi har mycket övergödda sjöar inom kommunen, säger Kristina Hedfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".