Foto: The Canadian Press, Jonathan Hayward/Scanpix.
Curling-VM

Förbundskaptenen inför nattens final: Hantera känslorna

Förbundskapt Peja Lindholm om herrarnas VM-final i curling
3:13 min

Lag Niklas Edin är som bekant i final i curling-VM. En final som avgörs natten till måndag. Förbundskapten Peja Lindholm säger att laget fokuserar på sitt.

Peja Lindholm, som själv har tre VM-guld i bagaget, ska nu följa sitt andra lag till VM-final ett år innan OS.

Lag Sigfridsson tog silver i mars och natten mellan söndag och måndag ska lag Niklas Edin slåss om guldet.

– Det är totalt ointressant vilka vi möter. Det tar bara energi, vi ska bara fokusera på vårat. Ge oss en motståndare, så ska vi titta på den och komma på en taktik som gör att vi kan slå dem, säger Lindholm till Radiosporten.

Laget får en chans att vila upp sig inför finalen.

– Om du tänker dig en vågskål och i den ena delen lägger du glädje och i den andra anspänning. Där gäller det att ha balans. Det finns ingen anledning att försöka formtoppa utan nu gäller det att hantera känslorna på något sätt, säger Lindholm.

Vad är det som gör dem så bra?
– Inställningen till sin idrott. Det är vad de lever för, de jobbar stenhårt för det. De tävlar och tränar i Kanada den största delen av säsongen, det är i den miljön man utvecklas och matchar mot de bästa lagen hela tiden.

Båda dina landslag har tagit sig till final året innan OS, vad betyder det?
– Det betyder väldigt mycket. Det visar att vi är på rätt väg. Vi tror på det vi gör och de planer vi har, och så får vi bevis för det.

Sent på lördagskvällen stod det klart att Sverige möter Kanada i final efter att hemmanationen besegrat Skottland med 6-3.

Natten till måndagen har lag Edin chansen att blir det första laget någonsin att vinna både EM och VM under samma säsong. Blir det guld är det i så fall Sveriges första på herrsidan sedan lag Peja Lindholm vann i Gävle 2004.

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sverigesradio.se

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".