Marina Johansson. Foto: Polisen.

Riksåklagaren begär resning i Marina Johansson-fallet

Överåklagare Björn Ericsson: "En del omständigheter har kommit i ett annat ljus
0:45 min

Under två rättegångar har en 39-årig Karlstadbo friats från mordanklagelser på Marina Johansson i Spekeröd. Men nu begär Riksåklagaren resning och rättegången kan komma att tas om.

I april i fjol hittade organisationen Missing People Marina Johansson kvarlevor. Att kroppen hittats är ett av skälen till resningsansökan.

39-åringen, som tidigare var sambo med Marina Johansson, bodde i Hagfors när han greps 2010, misstänkt för mord. Idag bor 39-åringen i Karlstad.

Den i dag 39-årige mannen misstänktes tidigt i utredningen. Han anhölls bara en vecka efter försvinnandet, men släpptes.

Nästan ett halvår senare hittade nya hyresgäster i huset en stor blodfläck i Marina Johanssons säng, som polisen missat. Då hittades även kulhål i väggen vid sängen.

I mars 2011 greps ex-sambon på nytt och åtalades i augusti för mord. Trots att varken Marina Johanssons kropp eller något mordvapen hittats.

Direkt efter rättegången i Uddevalla tingsrätt släpptes mannen och i domen friades han. Även hovrätten i Göteborg ansåg att bevisen inte räckte för att binda honom till brottet.

En resningsansökan måste lämnas in inom ett år från det att nya omständigheter upptäckts. Eftersom kroppen hittades den 14 april förra året var det nödvändigt att resningsansökan blev klar den här veckan.

Om HD beviljar resning ska målet prövas i samma instans som senast. Det innebär att rättegången i så fall tas om i hovrätten för västra Sverige i Göteborg.

(P4 Värmland/TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".