Kommunen skyndar på ombyggnad av E18

E18 på Sörmon, väster om Karlstad, kommer att byggas om långt tidigare än den nationella planen 2018. Den borgerliga politiska majoriteten i Karlstad har nu beslutat att förskottera de 400 miljoner kronor som behövs.

Förra sommaren tog Karlstads kommun fram en rapport som beskriver fyra nya olycksscenarier på Sörmon. Då visade det sig att ett farligt utsläpp inte behöver handla om en olycka med farligt gods utan det räcker med att en ordinär lastbil får en läcka på sindieseltank och släpper ut 15-20 liter diesel i marken. Då når den dieseloljan grundvattentäkten på mindre än ett dygn.

Sen den rapporten offentliggjordes har både kommunen och Region Värmland försökt påverka staten att tidigarelägga en ombyggnad av E 18 över Sörmon utan att ha lyckats.

Nu har alltså den politiska majoriteten i Karlstad bestämt att kommunen förskotterar pengarna, runt 400 miljoner kronor så att arbetet kan komma igång. Beslutet innebär att det nu går en ansökan om förskottering till Trafikverket som sen ska upphandla själva byggarbetet och därmed kan en ombyggnad av E18 över Sörmon påbörjas hösten 2014 som tidigast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".