Hans Broqvist, beläggningsansvarig på Karlstads kommun. Foto: Roy Malmborg, Sveriges Radio.
P4 Värmland kollar vägarna

Provisoriska lagningar dyrt i längden

"Det ser inte bra ut"
1:36 min

30 miljoner kronor per år i fem år framöver är vad som skulle behövas för att få Karlstads kommuns vägnät i ett bra skick. De provisoriska lagningar som nu görs varje år blir i längden mycket dyrare än en ordentlig reparation av vägarna.

Och vägnätet fortsätter att försämras för varje år som går.

– På 80-talet hade vi bra gator i Karlstad. Det började försämras för varje år på 90-talet skulle jag villja påstå, säger Hans Broqvist beläggningsansvarig i kommunen.

I år kostar det 700 000 kronor för att laga "potthål", pengar som egentligen inte skulle behövas om vi hade bra toppbeläggningar på vägarna.

Långsiktigt är det en dyr affär för kommunen att laga hål istället för att lägga en ny vägbeläggning. Hålen återkommer för varje år och blir större, medan en ny beläggning skulle hålla runt 10 år, enligt Hans Broqvist.

Tipsa oss om dåliga vägar!

Åker du på en väg som knappt är farbar eller full av "potthål". Mejla bilden till oss och beskriv var bilden är tagen någonstans.

p4varmland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".