Ilcos länsordförande Anna-Karin Kihlström. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Tarmsjukdomar - Viktigt ämne som inte alltid är så lätt att prata om

"Det finns mycket som kan ge magbekymmer"
5:29 min

För de som drabbas av tarmsjukdomar eller inkontinens kan det vara svårt att finna modet att tala som sin sjukdom. Men man är som drabbad långtifrån ensam. Det konstaterar Anna-Karin Kihlström, som är ordförande i ILCO - Riksförbundet för stomi och reservoaropererade - i Värmland.

Anna-Karin Kihlström arbetar på Apotek och möter drabbade dagligen.

- Ni är många därute. Detta är en svår fråga men man får försöka och ta mod till sig och börja prata om det för då kommer man att möta stor förståelse.

Om man eller någon i ens närhet har problem med magen så uppmanar Anna-Karin Kihlström till läkarbesök.

- Försök få iväg den personen till doktorn för att få utrett vad det handlar om. Det finns väldigt mycket som ger magbekymmer och det är långtifrån allting som är så allvarligt som tarmcancer, men det behöver redas ut i alla fall.

Men man ska inte rusa till doktorn så fort man får orolig mage, konstaterar Anna-Karin Kihlström. Hennes uppmaning är att vara uppmärksam på när avföringsvanorna ändras, om man har en mage som brukar fungera som en klocka, men som inte gör det längre.

- Och om man är över femtio och det kommer blod, då ska man gå till läkare.

På torsdag kväll anordnar föreningen en kostnadsfri föreläsning om tarmcancer i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".