Annie Lööf (C) lovar extra pengar till Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Värmland får extrapengar för att fixa konjunkturnedgången

Annie Lööf: "Vi vill förstärka Värmlands muskler"
3:23 min

Regeringen ger ett extra tillskott till Värmland på totalt 10 miljoner kronor i år och nästa år. Detta utöver de ungefär 74 miljoner kronor länet årligen får av regeringen för att främja tillväxten.

Näringsminister Annie Lööf presenterar idag regeringens insatser för regional tillväxt till flera län som drabbats särskilt hårt av konjukturnedgången och Värmland är ett av åtta län som får extrapengar. De andra länen är Blekinge, Skåne, Kronoberg, Gävleborg, Kalmar, Västmanland och Södermanland. Totalt får länen 80 miljoner kronor extra under 2013 och 2014.

– Jag har ju varit i Värmland och besökt t ex Säffle där busstillverkningen har lagts ner och jag har mött den frustration som både lokala politiker och drabbade känner. Regeringen väljer nu att lägga extra satsningar på de åtta län som är hårdast drabbade, säger Annie Lööf till P4 Värmland.

Länen får själva avgöra hur pengarna ska användas, till exempel till kan de användas kompetensförsörjning, företagsetableringar, innovationsinsatser, rådgivning och exportfrämjande.

– I Värmland får länsstyrelsen 30 miljoner och Region Värmland 45 miljoner. Nu kommer ytterligare fem miljoner kronor per år. Det finns en fördelningsnyckel mellan dessa aktörer, säger Annie Lööf (C)

Fem miljoner kronor extra per år i två år. Räcker det?

– Självklart inte. Varje år får ju Värmland ungefär 75 miljoner kronor per år. Nu får Värmland ytterligare fem miljoner per år allt för att förstärka Värmlands muskler i en tuff tid, säger Annie Lööf (C).

Tomas Riste (S) är Region Värmlands ordförande och han bara bra saker att säga om regeringens initiativ:

– Jag tycker det är positivt att regeringen inser att det är över 400 000 arbetslösa i Sverige och att vi i Värmland har en ganska tuff situation, inte minst i Säffle och Säffle. Det är naturligtvis alltigenom positivt, säger han.

Hur långt anser du att 10 miljoner kronor extra räcker?

– Det säger sig självt att detta inte öppnar dörren till jättesatsningar, men det är ändå en signal om att vi är i ett utsatt läge. Pengarna ska vi använda efter bästa förmåga för att hjälpa de komuner som har det svårast just nu, säger Tomas Riste (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".