Torsby

Bedrägerimisstänkt kvinna frias av tingsrätten

Den 49-åriga kvinna i Torsby som stått åtalad misstänkt för att ha lurat kommunen på stora summor pengar när hon jobbade som assistent för en funktionshindrad man frias helt av tingsrätten.

Mellan 2003 och 2006 arbetade kvinnan som personlig assistent åt en gravt handikappad man tillsammans med flera andra assistenter.

År 2006 väcktes kommunens misstankar om att allt inte stod rätt till och att de inblandade satt i system att ta betalt för arbetstid utan att vara närvarande.

Kraven var att det alltid skulle finnas två assistenter på plats hos mannen men man misstänkte att han fick hjälp av en ensam assistent.

En polisutredning gjordes som visade att den åtalade kvinnan satt upp minst tusen timmars arbetstid trots att hon samtidigt arbetade på ett annat ställe.

Polisutredningen blev liggande hos åklagarkammaren och rättegången hölls fem och ett halvt år senare i januari i år.

Då hade fem av de sex inblandades misstänkta brott preskriberats och det var bara den nu 49-åriga kvinnan som åtalades.

Vid rättegången förnekade hon brott och enligt domen som kom idag kan det inte helt uteslutas att hon arbetat andra tider efter att ha bytt med någon av de andra assistesterna

I domen sägs också att det inte är utrett att Torsby kommun lidit någon skada av hennes handlande.

Åtalet ogillas och tingsrätten avslår även Torsby kommuns krav på skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista