Mats Möller, IT-chef på Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Ökade IT-kostnader hjälper Karlstads universitet spara

1:18 min

Universitetets kostnader för dataprogram och licenser har ökat med två och en halv miljon kronor de senaste fem åren. En del av den ökningen handlar om att studenterna blivit fler och att kostnaderna för programmen ökat, men till största delen handlar det om en medveten satsning för universitetet, enligt IT-chef Mats Möller.

– Det beror mycket på att vi strategiskt satsar på mer och mer IT-baserade system och tjänster för att effektivisera vår verksamhet. Det är väldigt stora summor men samtidigt ser vi att det har potential att spara mer än så i andra änden av verksamheten.

Programmen som Mats Möller talar om är till exempel de som används för distansutbildning, för att hålla reda på vilka kurser studenter läst och datasystem som hjälper universitetets chefer att ställa samman fakta från flera olika delar av universitetet för att kunna fatta bättre beslut. 2008 la universitetet 5,3 miljoner kronor på dataprogram och licenser. I fjol var siffran uppe i 7,8 miljoner kronor. Enligt Mats Möller är det väl investerade pengar.

– Ett mål vi har är att vi ska kunna effektivisera administrationen så att vi ska kunna lägga mer pengar på utbildning och forskning, vår kärnverksamhet alltså, säger Mats Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista