Pernilla Johansen, till vänster, och Isabell Lindalen. Foto: Hedvig Nilsson/Sveriges Radio.

Värmländska kusiner vill stoppa stigmatiseringen av psykiskt sjuka

5:34 min

Stoppa stigmatiseringen av psykisk ohälsa. Det kräver de värmländska kusinerna Isabell Lindalen och Pernilla Johansen, som nu dragit igång kampanjen "Bli hörd". De har själva personliga erfarenheter av psykisk ohälsa.

– Vi har stött på, både själva och med nära och kära, att man har blivit illa bemötta. Både av samhället i stort och av diverse myndigheter. Så nu kände vi att nu jäklar är det nog, vi måste lyfta upp det till ytan, säger Isabell Lindalen.

Det hela drog igång igår kväll, genom lanseringen av en kampanjsajt på webben och i sociala medier. Och bakom kampanjen ligger alltså Isabell Lindalen, 21 år, och Pernilla Johansen, 23.

– Jag har upplevt psykiskt ohälsa. Som 13-åring fick jag social fobi, men jag fick inte den hjälp jag behövde. Inte förrän åtta år senare hittade jag rätt hjälp, säger Pernilla Johansen.

Isabell och Pernilla är noga med att påpeka att de inte har lösningarna på problemet med att psykisk ohälsa ofta stigmatiseras och tystas ner.

– Det här är snarare en kampanj som syftar till att lyfta upp problemet, att visa att vi är många som lider av psykisk ohälsa. Det är absolut inget att skämmas över, säger Isabell Lindalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista